Links zonnebloemolie


zonnebloemoliekuur


ontgiften door een kuur met koudgeperste olieontgiften door een kuur met koudgeperste olie

De oliekuur, die ik hier ga beschrijven, stamt van oudsher uit de Russische volksgeneeskunde. Een zekere dr. Fedor Karach, een oncoloog uit Rusland heeft op een congres voor artsen (oncologen en bacteriologen), de zonnebloemoliekuur uit de vergetelheid gehaald. Hoe heeft hij het lef om deze eenvoudige methode voor een aantal wetenschappers te presenteren ? De oliekuur stamde als onschuldig geneesmiddel uit zijn geboortestreek, de UkraÔne. Hij vertelt tevens dat hij zelf door de oliekuur genezen is van een chronische bloedziekte, waaraan hij gedurende 15 jaren geleden had. Ook van een heftige gewrichtsontsteking genas hij in drie dagen tijd door het spoelen met olie. De oliekuur is dus in Rusland van generatie op generatie doorgegeven omdat de geneeskracht opviel onder de mensen. Het is de eenvoud die mij onmiddellijk aanspreekt.

andere culturen


Ook in andere culturen vindt men een soort gelijk gebruik weer terug. In de CaraÔben komt het al sinds oude tijden voor als speciale ontgiftingsmethode. Ook is de methode wijd verbreid in Cuba, Mexico, Peru en Guatemala. Daar gebruikt men veelal de koudgeperste olie uit pompoenpitten en olie uit een klein soort zonnebloem. Ook in de ayurvedische geneeskunde speelt olie, zowel inwendig als uitwendig een belangrijke rol bij reinigingstherapiŽn. Ook in Russische kloosters is het gebruik van olie bekend.

gifstoffen


Gifstoffen in het lichaam hopen zich op door verkeerde leefwijzen, slechte voeding, tť veel voeding, lawaai, angst, agressie, slechte gedachten, een hectische manier van leven en noem maar op .... Dit alles veroorzaakt ziekten. Door dagelijks mondspoelingen met olie toe te passen, helpt men mee de slakken en giften in het lichaam er weer uit te werken en de stofwissling goed op gang te houden. Een in het algemeen gunstige tijd voor alle reinigingsoefeningen ligt in de ochtenduren tussen 6 en 10 uur.

indicatiegebieden


Dr.Karach noemt vele ziekten en aandoeningen waarop de oliekuur een gunstige invloed kan hebben of welke ziekten zelfs volledig door de oliekuur te genezen zijn. Hij noemt: hoofdpijn, bronchitis, kiespijn, trombose, chronische bloedziekten, artrose, verlammingen, eczeem, maagklachten, darmziekten, hart- en nieraandoeningen, long- en leverziekten, ontsteking van hersenweefsel (encephalitis), vrouwenziekten, chronische bloedziekten, zenuwziekten, vermoeidheid. (het spreekt voor zich dat u bij een ernstige aandoening uw arts raadpleegt, echter de oliekuur is in ieder geval een goede aanvullende, maar ook preventieve therapie). De zonnebloemoliekuur ziet dr. Karach als een totaalbehandeling. Ze geneest ons hele organisme tegelijkertijd, werkt preventief, hetgeen belangrijk is bij uitwassen en infarcten. Vaak kan men dan afzien van medicamenten met schadelijke bijwerkingen. Omdat de oliekuur vooral het organisme ontgift, kan het lichaam zich ook ontdoen van eerder ingenomen schadelijke medicijnen. Verder is waargenomen dat losse tanden (paradontose) weer vast gaan zitten en ook dat de tanden witter worden.

behandelingsduur


Acute ziekten kunnen met de oliekuur binnen 2 tot 4 dagen worden genezen. Bij chronische ziekten moet men meer geduld hebben, soms wel een jaar. Men zal het dan in zijn dagelijkse gewoonten moeten inbouwen en men moet vooral niet opgeven. Net zo lang dus toepassen totdat men zich weer krachtig en gezond voelt, een goede slaap heeft en zich 's ochtends goed uitgerust voelt, geen wallen meer onder de ogen heeft, een goede eetlust is teruggekomen, men helder denkt met een goed herinneringsvermogen

toepasssing


 • Koop allereerst een fles koudgeperste zonnebloemolie in een natuurvoedingswinkel of reformhuis. Een andere koudgeperste plantenolie is ook mogelijk (daarover later meer).

 • Vervolgens neemt men in de ochtend op de nuchtere maag een eetlepel (minimaal een theelepel) in de mond en kauwt, spoelt en zuigt dat door de mond, trekt het door tanden en kiezen, en houdt dit minimaal een kwartier tot maximaal een half uur vol.

 • De olie mag niet worden doorgeslikt, want men wil zich immers ontdoen van schadelijke stoffen in het lichaam.

 • Na bijvoorbeeld 20 minuten spuugt men de vloeistof die die nu dunner is geworden, meer volume heeft gekregen, en wit van kleur is, uit. De kleur is dan zo wit als melk. Mocht de kleur nog geel zijn, dan betekent dit, dat het spoelen met de olie van te korte duur is geweest.

 • Na het uitspugen van de vloeibare witte olie spoelt u enkele malen grondig uw mond met water, waarna u uw tanden poetst, met een zo natuurlijk mogelijke tandpasta. Neem niet uw toevlucht tot allerlei mondwaters, het zou alleen het biologische evenwicht in de mondflora verstoren !

 • Reinig de wasbak grondig, want de uitgespuugde olie bevat allerlei schadelijke stoffen en bacteriŽn.

 • Wanneer men zijn genezing wil bespoedigen kan men het spoelen met olie drie maal per dag vůůr het eten doen. Dus altijd met een lege maag.

 • Net als bij de homeopathie of bij een vastenkuur, kan men eerst een beginverergering krijgen. Oude en lang vergeten kwalen kunnen kortstondig weer de kop op steken, zoals hoofdpijn,een lichte verhoging, vermoeidheid, sterk en onaangenaam ruikende transpiratie, duizeligheid, hartkloppingen, verkoudheden, diarree, psychische schommelingen zoals angst, woede, depressie, huiduitslag, jeuk en nog vele andere bezwaren kunnen tijdelijk optreden. Het is onschadelijk en een positief teken dat de oliekuur aanslaat en men moet dan ook vooral niet de kuur onderbreken. Het lichaam reageert en begint zich te ontdoen van giftstoffen, ziektekiemen, giften van oude medicamenten, schade door inentingen of nog verderaf liggende onderdrukte ziekten. Alles is in orde, men is op weg naar zijn gezondheid.

 • De meeste mensen zullen al snel de helende werking van de oliekuur bemerken. Verder moet men zich vooral niet laten ontmoedigen door een beginverergering van oude ziektesymptomen !

 • rust, beweging en veel drinken


  Indien men een beginverergering heeft, is het van belang dat men zich rust gunt, dat men veel in de buitenlucht wandelt. Wat vooral van belang is, is dat men veel schoon water drinkt of kruidenthee. Zo'n twee tot drie liter per dag, zodat de giftstoffen nog beter worden uitgescheiden. Genoeg drinken is zo wie zo van algemeen belang, niet alleen bij het kuren.

  beginverergering


  Men noemt dat ook wel, de Herxheimer reactie. Het spreekt voor zich dat u onderscheid moet maken tussen deze reactie en een ťchte verergering van uw ziekte, waarvoor u uw arts moet raadplegen. De beginverergering zal ook niet altijd of bij iedereen optreden. De oorzaak hiervan is het vrijkomen van toxische stoffen. Daarom moet men ook niet op dat moment de moed opgeven. U heeft de gifstoffen in uw lijf in beweging gebracht en het is dus zaaks ze verder af te voeren Dit kunt u doen door meer water te drinken. De symptomen kunnen zijn dat u zich wat moe, grieperig of depressief voelt en soms komen oude al doorgemaakte, maar toentertijd onderdrukte kwalen, tijdelijk in wat lichtere mate terug. Zo'n reactie treedt dus op wanneer er meer toxinen vrijkomen dan er uitgescheiden worden. De lever en de nieren moeten dan ook hard werken, hetgeen u ondersteunt door meer water drinken.

  welke olie


  Welke olie u ook kiest, het is altijd van belang dat het een koudgeperste is, want bij olie die verhit is geweest gaan de waardevolle inhoudstoffen verloren. Men neme ook het liefst biologisch geteelde olie.

 • Zonnebloemolie is de oorspronkelijke olie van de oliekuur uit Rusland. Zonnebloemen richten hun bloem altijd naar de zon en nemen daarbij veel lichtenergie op. Zonnebloemolie bevat veel linolzuur, meervoudige onverzadigde vetzuren en bovendien vitamine E. Men schrijft aan zonnebloemolie een verjongende werking toe en een beschermende werking voor de lichaamscellen. De olie helpt bij huidziekten, functiestoringen van de lever en galblaas, tevens bij stofwisselingsziekten. Het versterkt de afweer en verbetert de stemming. Naar oude overlevering schenken zonnebloemen de mens moed en hoop.

 • Olijfolie, ook de olijfboom kan enorm veel zonne-energie opnemen. Men zegt wel eens van olijfolie dat het tot materie geworden zonlicht is. De olijfboom zelf heeft een enorme kracht om te overleven en de bomen kunnen dan ook zeer oud worden. De mediterrane voedingswijze staat tegenwoordig ook in onze streken erg in de belangstelling, en is verbonden met de consumptie van olijfolie. In de Mediterrane landen ligt het aantal hartaanvallen dan ook lager dan bij ons. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is daardoor goed voor hart en bloedsomloop. Het verlaagt de slechte, LDL-cholesterolwaarden in het bloed en het is goed voor lever en galblaasziekten. Goede vetten spelen een rol bij kankerpreventie. Olijfolie bevat vitamine E en nog andere antioxydanten. Eveneens bevat het omega 9 (oliezuur). Deze stof is enkelvoudig onverzadigd en komt voor in vette vis, zeealgen, pinda's, hazelnoten, amandelen en olijfolie. Zeer recent (31 augustus 2005 in het tijdschrift Nature) heeft men ontdekt dat olijfolie (extra vergine) dezelfde eigenschappen heeft als de pijnstiller en ontstekingsremmer ibuprofen . Het gaat om het bestanddeel oleocanthal , dat weliswaar een andere chemische structuur heeft dan ibuprofen, echter met dezelfde pijnstillende werking. Onderzoekers hebben berekend dat een dagelijkse consumptie van 50 gram olijfolie overeenkomt met 10 % van de aanbevolen dagelijkse dosis ibuprofen als pijnbestrijder bij volwassenen. Ook (extra vergine) olijfolie is zeer geschikt voor de oliekuur.

 • Distelolie of saffloerolie bevat enorm veel meervoudig onverzadigde vetzuren (tot 80 %), is rijk aan vitamine E, werkt cholesterol verlagend en heeft een gunstige werking bij aderverkalking, helpt bij voortijdige veroudering). Saffloerolie heeft een hoog gehalte aan linolzuren.

 • Aardnotenolie of arachide-olie is gemaakt van pinda's. Het is rijk aan enkelvoudige en meervoudige vetzuren. Het is goed bij hart- en bloedsomloopziekten, aderverkalking, huidproblemen en stofwisselingsstoornissen.

 • Pompoenpittenolie heeft een zenuwsterkende invloed en is goed voor spieren en bindweefsel. De vitaminen en mineralen die in deze olie zitten hebben een ontwaterende werking. Behalve dat wordt met deze olie de stofwisseling der cellen bevorderd. Pompoenpitten bevatten delta-7-sterolen (phytosterolen) en dat zijn stoffen die op oudere leeftijd een goede uitwerking hebben op problemen met de blaas en bij mannen een gunstige invloed hebben op de prostaat, die op oudere leeftijd vaak vergroot is.

 • Lijnzaadolie is een uitermate gezonde olie (zie ook Budwig). Het is rijk aan alfa-linoleenzuur, een essentiŽel omega-3 vetzuur. EssentiŽle vetzuren beschermen de celmembranen en ze spelen een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het centrale zeunuwstelsel (hersenen, ruggemerg). Lijnzaadolie heeft een gunstige werking op een aantal ziektes (zie onder de B van Budwig op mijn site). De olie wordt omgezet in belangrijke stoffen zoals de prostaglandines waarvan men vermoedt dat ze kankerremmende, pijnstillende en anti-allergische eigenschappen bezitten. Bovendien is lijnolie rijk aan lecitine dat de zenuwen sterkt en voor een goede doorbloeding zorgt. Lijnolie is niet lang houdbaar (hooguit twee maanden) en men moet het enkel koud gebruiken.

 • Maiskiemolie bevat ongeveer 50% meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur) en is rijk aan lecithine. Bovendien bevat maiskiemolie vitamine K, dat goed is voor de bloedstolling. Maiskiemolie is rijk aan vitaminen en mineralen en bevat vitamine E, B1, B2, B3, B5, B6 en provitamine A. De mineralen zijn: calcium, chloor,koper, ijzer, mangaan, magnesium, natrium fosfor, zwavel en zink. In de volksgeneeskunde schrijft men een helende werking toe bij hooikoorts, astma en migraine.

 • Notenolie, men heeft het dan over olie die gewonnen wordt uit hazelnoten of walnoten. De meervoudig onverzadigde vetzuren liggen hier op een percentage van meer dan 70 %. Hazelnootolie bevat ook veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren Ze hebben een gunstige invloed op hart en bloedsomloop. Ook is notenolie rijk aan vitaminen en mineralen en speciaal walnootolie bevat veel jodium. Walnootolie bevat de vitaminen: A, B1, B2, B3,, B5, B6, en C. En de mineralen: calcium, chloor, koper, ijzer, magnesium, natrium, fosfor, zwavel, zink en het bovengenoemde jodium. Walnootolie is goed voor de hersenfuncties en het voorkomt aderontstekingen. Notenolie is niet lang houdbaar, dus moet men het in kleine porties inkopen.

 • Raapolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en veel vitamine E en pro-vitamine A, dat goed is voor de ogen. Raapolie is goed voor het hart, doet verhoogde cholesterolspiegels dalen, uitstekend voor de bloedsomloop en het werkt tegen aderverkalking.

 • Sesamolie wordt uit geroosterd sesamzaad geperst en smaakt wat nootachtig daardoor. Sesamolie bestaat voor 42% uit enkelvoudig onverzadigde- en voor 45% uit meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze olie is langer houdbaar omdat er van nature stoffen in zitten die oxidatie verhinderen Sesamolie stimuleert de spijsvertering, kalmeert de maag, sterkt de miltfunctie en is goed voor de vloeibaarheid en de algemene gesteldheid van het bloed. Binnen enkele weken is sesamolie in staat het aantal rode bloedlichaampjes sterk te verhogen. Zo verbetert het de zuurstoftoevoer naar de cellen en komt zo het hele organisme ten goede. Daarnaast bevat sesamolie een hoog lecithinegehalte en sterkt het geheugen en het zenuwstelsel.

 • Sojaolie is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, lecithine, B-vitaminen en vitamine A. Sojaolie wordt meestal door middel van verhitting geperst en koud geperste sojaolie is relatief duur.
 • Druivenpitolie werkt goed tegen veroudering en helpt bij het behouden van een goed geheugen. Druivenpitolie beschermt tegen vrije radicalen, waardoor het een goede olie is bij vele ziekten. Deze stof heet pycnogenol (zie ook: OPC's). Deze stof geeft ook bescherming aan haarvaatjes, o.a. in de hersenen. Druivenpitolie bevat 85% Meervoudig Onverzadigde Vetzuren, mineralen en een hoog gehalte aan vitamine E.
 • Tarwekiemolie staat bekend als een bijzonder hoogwaardige olie. Het wordt gewonnen door koudepersing uit de kiemen van tarwe. Het bevat veel onverzadigde vetzuren, maar vooral hťťl veel vitamine E (220 mg. per 100 ml). Ongeveer twee eetlepels van deze olie zijn al genoeg voor de dagelijkse behoefte aan vitamine E. De olie is bijzonder geschikt voor het aansterken van hart en bloedsomloop, het voorkomen van aderverkalking en het maakt het immuunsysteem sterker. Eveneens bevat het provitamine A, hoogwaardige lecithine, selenium en octacosanol (zie ook bij multiple sclerose in het werkboek) en is uitermate goed voor het zenuwstelsel. De olie is erg licht- en luchtgevoelig en men moet hem dan ook in de koelkast bewaren en zo mogelijk binnen twee maanden opgebruikt hebben. Kortom een zeer aanbevelenswaardige olie.
 • Bernagieolie kan men goed gebruiken bij neurodermitis, ook wel atopisch eczeem genoemd (verdikking van de huid, jeuk, vaak gepaard met astma en hooikoorts of dauwworm in de jeugd), chronische huidziekten, depressieve stemmingen, voor zover ze hormonaal bepaald zijn.
 • Teunisbloemolie is goed bij depressieve stemmingen in de wisseljaren, in het kraambed en het prťmenstrueel syndroom (PMS). Teunisbloemolie is rijk aan gamma-linoleenzuur (GLA).
 • Ricinusolie heeft een afvoerende werking (laxans), wanneer men het inneemt. Bij uitwendige behandeling is de werking ontstekingsremmend. Het bevordert de genezing van kleine wonden. Het wordt geperst uit de zaden van de plant ricinus communis . De zaden zelf zijn erg giftig (de stof ricine), echter de olie niet. Ricinusolie werkt in op de dunne darm en door de laxerende werking kan de absorptie van geneesmiddelen gehinderd worden (denk ook aan opname van voedingsstoffen, anti-conceptiepil). Vroeger stond het bekend onder de naam: wonderolie, een ouderwets huismiddeltje. De bijwerkingen kunnen zijn: buikkrampen, misselijkheid en overgeven. Men mag het dan ook niet gebruiken tijdens de zwangerschap omdat het weeŽn kan veroorzaken.
 • cocosolie bevat in tegenstelling tot de meeste van bovenstaande olieŽn juist een hoog percentage verzadigde vetzuren, onder andere laurine en caprinezuur die anti-bacteriŽle eigenschappen bezitten. Laurinezuur bevindt zich ook in moedermelk en beschermt babies tegen virale en bacteriŽle infecties.
 • het toevoegen van geneeskruiden


  Het is ook mogelijk bepaalde kruiden toe te voegen aan uw olie. Niet alleen verandert u daarmee de smaak, maar u voegt hierdoor ook een meerwaarde toe, die toegespitst is op uw aandoening. Uiteraard vraagt het dan wel om wat kennis van de kruiden die u wilt gaan gebruiken. Om een dergelijke olie te maken, doet u gedroogde kruiden gedurende twee tot drie weken in de olie en zet het dan op kamertemperatuur weg. Daarna giet u de olie door een zeef en bewaart het daarna wederom in de fles. De kruiden die u gebruikt kunnen bijvoorbeeld zijn: thijm, oregano, munt, hypericum, verse knoflook, citroenschil/sap. Het voert nu te ver om in dit artikel verder uit te wijden over de verschillende kruiden die u kunt gebruiken.

  vasten


  De zonnebloemoliekuur is een uitstekende ondersteuning bij een vastenkuur. In de natuur is vasten doodnormaal. Dieren en kinderen die nog niet ver van de natuur verwijderd zijn vasten bij ziekte of bij een verwonding als natuurlijk gegeven. Het lichaam spaart hierdoor energie, die anders voor de stofwisseling nodig is. Het lichaam richt zich op het genezingsproces, dat tevens een reiniging van het organisme is.

  hoe werkt de oliekuur ...


  Hoe de oliekuur werkt is moeilijk te beantwoorden, want er is geen onderzoeker die zo'n eenvoudig volksgeneesmiddel systematisch wil onderzoeken. DŠt de oliekuur werkt staat onomstotelijk vast. Toch zijn er enkele mensen die op kleine schaal zelf wat onderzoek gedaan hebben. De Duitse dr. Veronika Carstens heeft in een tijdschrift: Natur & Medizin heel veel genezingsberichten gepubliceerd van mensen die de oliekuur zijn gaan doen. De Nederlandse arts Rosi Frey heeft bij 80% van dertig door haar gevolgde patiŽnten duidelijke verbeteringen en genezingen kunnen vaststellen.

  Omdat de vertering in de mond begint, en de speekselklieren en andere slijmafscheidende klieren hier uitmonden, en enzymen afgeven voor de vertering, lijkt het logisch dat het kauwen en slurpen van de olie ook bewerkstelligt dat dergelijke enzymen worden afgegeven, terwijl er met de olie geen voedsel wordt aangevoerd. Een verklaring zou dan kunnen zijn dat deze vrijgekomen enzymen als "opruimertjes" werken van de slakken en giften die het lichaam nog niet had opgeruimd. Artsen en therapeuten die zich met vastenkuren bezig houden zijn ook bekend met de ontgiftingsfunctie van de slijmvliezen. Denk hierbij maar aan de beslagen tong bij ziekte en een vastenkuur. De oliekuur stimuleert de klieren in de mond en de olie bindt de slakken en giften, welke de klieren van het mondslijmvlies daarvoor hebben uitgescheiden.

  Een Russische auteur G.P. Malachow spreekt over een zekere massagewerking die door het olieslurpen wordt opgewekt. Dit verhoogt de doorbloeding van de klieren en zo neemt de ontgiftende en reinigende werking toe. De ontgifting gaat weliswaar via de mond, echter het hele organisme wordt hierdoor gereinigd omdat de gifstoffen die de olie in de mondt bindt, uit het hele lichaam stammen: het bloed, de organen, de weefsels, zelfs de gewrichten en de botten.

  Vanuit de chinese geneeskunde (acupunctuur) staan tanden en kiezen als reflexpunt in contact met de verschillende organen van het lichaam. Zo zou men ook de massagewerking via tanden en kiezen, kunnen verklaren.

  Ook heeft men de olie die twintig minuten in de mond heeft gespoeld, nader bekeken onder een microscoop. Bij een vergroting van 600 keer kon men waarnemen dat het om ziektekiemen en microben ging in een vroeg ontwikkelingsstadium. Door het uit te spugen ontdoet men zich hiervan.

  de tong


  In de chinese geneeskunde hecht men veel waarde aan de tongdiagnose. Ook vroeger keken de artsen bij ziekte naar de tong. Op de tong liggen reflectorisch alle delen van het lichaam. Aan de tong kan men dus zien in welke richting men de ziekte moet zoeken. Men kijkt dan naar de vorm, de kleur, de glans, tongbeslag en nog meer dingen. Zo vinden we reflectorisch het hart terug op het puntje van de tong en nŠ de hartzone, iets verderop, is de zone van de longen. De maag en de milt bevinden zich in het midden en de lever en de galblaas liggen aan de zijkanten van de tong. De kleur kan variŽren van wit naar geel, rood, bruin, zwart. Hoe donkerder de kleur hoe zwaarder de pathologie waarschijnlijk zal zijn, mits er geen andere simpele oorzaak voor de verkleuring is. Bij reiniging en vastenkuren ziet men ook meer beslag op de tong verschijnen.

  ervaringen


  Hier wil ik in de toekomst ervaringen neerzetten van mensen uit mijn omgeving die de kuur zijn gaan doen. De eerste melding van een mevrouw uit de buurt, is inmiddels binnen: minder moe in de ochtenduren.

  De tweede melding: losse tand die weer vast is gaan zitten.

  klik hier voor literatuur, zie bij: Harnisch en Messing

  HOME