groene theecamellia sinensis


 


Laten we groene thee gaan drinken voor onze gezondheid. Misschien is het wel een kleine moeite uw dagelijkse thee te verwisselen voor de groene. Ook is het een goed idee voor verpleeghuizen en andere instellingen waar mensen te kampen hebben met vaak grote gezondheidsproblemen, de thee te veranderen in de groene of op zijn minst dat men daar een keuze kan maken als de dagelijkse thee geserveerd wordt.

De gewoonte om groene thee te drinken in Japan stamt al van heel lang geleden. De thee staat vanouds bekend om zijn gezondheidsbevorderende en levensverlengende eigenschappen. Hoewel de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de groene thee door de eeuwen heen proefondervindelijk zijn bewezen, neemt de wetenschapper van tegenwoordig daar geen genoegen meer mee en vindt dat de werkzaamheid in het laboratorium bewezen moet zijn. Recente studies over de groene thee hebben het geloof en de voordelen van het drinken van groene thee dan ook gerechtvaardigd. Sebastiaan Kneipp had ook al de stelling: 'laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.'

Omdat groene thee niet wordt gefermenteerd (gistingsproces), blijven alle natuurlijke stoffen behouden. Dit heeft tot gevolg dat de groene thee nog vol zit met waardevolle stoffen. Hieronder zal ik ze op een rijtje zetten, alhoewel er nog aanzienlijk veel meer stoffen zijn gevonden in de theestruik:

provitamine A
vitamine A
vitamine B1
vitamine B2
vitamine B12
vitamine C
vitamine E
vitamine D
caroteen
calcium
chroom
ijzer
kalium
kobalt
koper
mangaan
magnesium
molybdeen
natrium
nikkel
fosfor
tannine
theobromine
theofylline
selenium
strontium
zink

Verder treft men nog vele verschillende aminozuren (eiwitten) in groene thee aan en catechinen , waarover later meer.

Zoals u in bovenstaande lijst kunt zien vindt men bijvoorbeeld ook selenium in groene thee. Al naar gelang de bodem waar de thee op groeide, zal het wat meer of minder zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat de thee een rijke bron van selenium is. Sommige studies tonen aan dat het sterftecijfer wat betreft kanker, lager ligt bij mensen met een hogere seleniumspiegel in het bloed. Ook veel van de andere stoffen in deze thee zijn van belang voor het algemeen welbevinden. Door de afzonderlijke stoffen op internet te zoeken, bijvoorbeeld als zoekwoord: selenium en kanker kan men hierover weer een heleboel te weten komen. Mensen met een gestoorde suikerstofwisseling hebben behoefte aan chroom, en mangaan is belangrijk voor de eiwitstofwisseling én de bloedsuikerspiegel. Ook zink is van belang voor een goed werkend immuunsysteem.

Het sterftecijfer door kanker is zeer laag bij mannen en vrouwen in Japan. In de regio van Shizuoka waar 87 % van de Japanse groene thee wordt verwerkt en waar men zo'n vijf à zes kopjes groene thee per dag drinkt, blijken de cijfers die de sterfte aangeven van maagkanker behoorlijk te zijn afgenomen door het dagelijks drinken van groene thee. Wetenschappelijke studies die zijn gedaan door het Nationale Kanker Instituut in Tokyo tonen aan dat de primaire inhoudstoffen van groene thee, tannine en catechine die in voldoende mate aanwezig zijn, het percentage van mensen met kanker kan verminderen. Een studie van professor Shu-Jun Cheng van het Kanker Instituut in Beijing heeft met cijfers aangetoond dat een extract van groene thee het aantal gevallen van kanker met 50 % heeft doen verminderen.

Nu even iets in het kort over catechinen. Catechinen hebben zeer sterke antioxidatieve eigenschappen ten opzichte van de zogenaamde vrije radicalen.

-Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, ze gaan de beschadiging van celwanden tegen.
-Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes. Ze kunnen celwanden en celkernen beschadigen en versnellen zo de veroudering. Vrije radicalen zijn ook agressieve stoffen, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door stress.

We gaan verder met de catechinen. Catechinen behoren tot de groep van flavonoïden en hebben een sterke antioxidatieve werking ten opzichte van de vrije radicalen. Hier kunt u meer lezen over flavonoïden
Dit artikel is afkomstig van de volgende website: flavonoïden

Als antioxidant zijn de catechinen ongeveer 100 maal sterker als het bekende antioxidant vitamine C en 25 maal sterker als vitamine E. De catechinen aktiveren de gluthathionperoxidase (een enzym met een sterke antioxidatieve werking). Ook werken catechinen mee aan het doen dalen van de cholesterolspiegel en verhinderen de vorming van artheriosclerotische afzettingen of plaques (verzadigd vet en cholesterol dat zich in de bloedvaten afzet in de vorm van plaques of atheromas. Deze plaques kunnen een blokkade in de bloedvaten vormen en uiteindelijk leiden tot een hartinfarct. Let wel, hartziekten kunnen aanzienlijk veel meer oorzaken hebben !

Catechinen doen nog veel meer, want ze dragen ook bij aan het reguleren van de bloeddruk en normaliseren de bloedsuikerspiegel door het vrijmaken van insuline.
Catechinen beschermen ook de lever tegen giftige inwerkingen van vele schadelijke stoffen.
Verder dragen catechinen bij als bescherming tegen belasting van het lichaan door stralingen, ze zijn antiviraal en antibacterieel en kunnen bijvoorbeeld de groei van de heliobacter pylori en de escherichia coli en de staphylococcus aureus afremmen.

Studies hebben aangetoond dat een bepaald soort catechine, het zogenaamde epigallocatechin-Gallat de groei van tumorcellen kan doen remmen omdat het bepaalde enzymen kan blokkeren die deelhebben aan de vermeerdering van kankercellen.
Catechinen remmen ook afzettingen van tandplaques in het gebit en zodoende dus cariës van het gebit.
Bij allergische reacties kunnen de catechinen het vrijmaken van histamine remmen en een lichte nachtblindheid verbeteren.

Vele van bovenstaande werkingen zijn in experimentele studies bewezen, echter nog niet alles is op mensen uitgeprobeerd.

Catechinen treft men vooral aan in groene thee. Omdat groene thee geen calorieën bevat in tegenstelling tot chocolade, is deze thee belangrijk voor het binnenkrijgen van catechinen. In veel mindere mate zitten de catechinen in zwarte thee, druiven, wijn en chocolade.

Catechinen kunnen door hun sterke antioxidatieve werking hart- en vaatziekten en kanker voorkomen, dus dienst doen als preventief middel.

- bescherming tegen vrije radicalen
- bescherming tegen bestraling en chemotherapie
- bescherming tegen allergische reacties
- ter voorkoming van hart- en vaatziekten
- reguleert bloeddruk en cholesterol
- helpt mee om kanker te voorkomen
- bescherming tegen cariës
- kan een lichte nachtblindheid voorkomen
- is anti-viraal, dus ter ondersteuning bij allerlei virale aandoeningen
- is anti-bacterieel
- bloedsuiker regulerend
- gaat veroudering tegen, bijvoorbeeld veroudering van de huid

In het algemeen worden dagelijks 4 kopjes groene thee aanbevolen. Ter ondersteuning van genezingsprocessen zou men wel vijf tot tien kopjes per dag kunnen drinken. Het is van belang dat men ekologisch verbouwde thee koopt in verband met misschien nog aanwezige insekticiden en pesticiden.

Wie inmiddels belangstelling kreeg voor groene thee en nog meer en uitgebreider daarover wil gaan lezen kan even kijken bij literatuur of onder groene thee kijken op de internetcatalogus op mijn site.

Extra informatie
Het is van belang dat de groene thee niet gezet wordt in kokend water, omdat de goede werking dan teniet gedaan wordt, waardoor de thee geen anti-oxidatieve werking meer heeft.
De juiste manier van het zetten van groene thee: water koken, minstens een minuut of acht laten afkoelen, totdat het water een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 70 - 80 graden. Daarna doet men pas de thee erbij, men laat het 5 minuten trekken. Dan is de thee klaar om te drinken.

HOME