gerson gerson


gerson-therapie


gerson-therapie en hersentumorenMax Gerson, een Duitse arts (1881-1959) ontwikkelde een therapie op basis van vers fruit en rauw voedsel, zoals het voedingspatroon van onze verre voorouders geweest moet zijn. Op dat moment leed hij zelf aan ernstige migraine en daarvan wilde hij genezen. Hij genas inderdaad volledig van deze aandoening. Dit sterkte hem in de overtuiging dat ook andere (ernstige) ziektes te genezen zouden moeten zijn door een natuurlijke voeding. Hij kreeg in de jaren twintig zelfs internationale bekendheid door zijn voedingstherapie bij tuberculose, waarbij uitzonderlijk veel patiŽnten zijn genezen. (Gerson-Sauerbruch-methode). Gerson is later naar Amerika gegaan, waar hij eerst met open armen werd ontvangen en later werd belasterd, zoals men dat ook in deze tijd vaak weer ziet gebeuren.

Gerson was van mening dat bij chronische ziekten de uitscheiding van keukenzout is verstoord, waarbij veel kalium wordt verloren uit de lichaamscellen, terwijl te veel natrium wordt opgenomen en vastgehouden. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld oedeem, want de huidige voeding bevat te veel zout en te weinig kalium. Als men zich op een natuurlijke manier voedt, dus de planten nuttigt die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, onbewerkt en niet gekookt, zonder gifstoffen en kunstmest, dan krijgt het lichaam precies de juiste verhouding van kalium en natrium binnen. En natuurlijk meer vitale stoffen zoals vitaminen en mineralen. Door alle bewerkingen van tegenwoordig wordt het evenwicht dusdanig verstoord, dat het voedsel ziekmakend is geworden, de hoeveelheid kalium te laag en het natriumgehalte te hoog. Door het verstoorde evenwicht en de giftige stoffen die zich ophopen, gaan cellen oxyderen en ontsporen tot ziektes zoals kanker en vele andere chronische ziekten.

Zoals in de natuurgeneeskunde ook gebruikelijk is speelt de lever een cruciale rol in het genezingsproces en het ontgiften van de cellen. Men richt zich dus in de eerste plaats op ontgifting. Men bereikt dit door het drinken van vrij grote hoeveelheden vers geperst sap van groenten en fruit. Om de galwegen te stimuleren gebruikt men koffieklisma's en om de dag neemt men twee eetlepels wonderolie, die men laat volgen door een kop zwarte koffie. Hierdoor krijgt men een uitscheiding van giftstoffen uit het lichaam.

In de tweede plaats richt men zich dan op de voeding die de mineralenbalans weer moet gaan herstellen. Hierbij zijn dus verse sappen, fruit en rauwe groenten van belang. Het is duidelijk dat zout verboden is. Ook dierlijke eiwitten zijn niet toegestaan omdat die ook zouten vasthouden.

Verder ondersteunt men als derde peiler van de therapie de lever in zijn stofwisselingsproces. Men dient een lever- en een schildklierextract toe, een lugoloplossing en drie verschillende kaliumzouten (kaliumacetaat, kaliumglyconaat en kaliumfosfaat), alvleesklierenzymen en rauw leversap. Verder geeft men nog wat orthomoleculaire stoffen, zoals 50 mg nicotinezuur, 400 IE vitamine E, 50.000 IE vitamine A en twee maal daags 500 mg. vitamine C. Alle geconserveerde, voorbewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen zijn in deze therapie verboden. Ook mag men verder geen koffie (behalve de therapeutische in het begin), thee, nicotine, alcohol, kruiden, chemische medicijnen en vetten. In het begin van de therapie zijn ook kaas, melk, eieren, vlees en room verboden. Er zijn diverse ziektes waarbij men deze therapie kan toepassen, zoals kanker, diabetes, reumatoÔde artritis, astmatische bronchitis, allergieŽn, hartklachten, multiple sclerose, hoge bloeddruk en vele andere ziekten.

De kern van de therapie is dus een jodium- en kaliumrijke voeding zonder zout. Men voedt zich met veel vers geperste sappen en planten uit de biologische landbouw. Daarnaast neemt men koffieklisma's, die op deze manier beter op de lever en de gal werken dan het drinken van koffie. Max Gerson gebruikte ook ricinusolie als afvoermiddel. Ricinusolie is dus de zogenaamde wonderolie en in het engels noemt men het castor oil. Het doel van dit alles is het bereiken van ontlasting en daarna regeneratie van de lever, de natrium-kalium balans te herstellen evenals de schildklierfunctie. De therapie van Gerson is dus niet alleen een vegetarisch dieet. Max Gerson genas ook vegetarische kankerpatiŽnten. Het gaat dus ook niet alleen om sapvasten, maar men krijgt een volwaardige voeding. Het vraagt wel om de volledige inzet van patiŽnten gedurende een lange periode ( 1 tot 2 jaar).

Bij de therapie van Max Gerson moet men ook bedenken dat hij in het algemeen patiŽnten te behandelen kreeg die door de gangbare geneeskunde waren opgegeven. Veel mensen beschouwden zijn therapie als laatste reddingsmogelijkheid. In zijn kliniek werd iedere patiŽnt individueel behandeld en het is dus niet zo dat het alleen een kwestie zou zijn van enkel het drinken van vers geperste sappen.

gerson-therapie en hersentumoren

Omdat ik vooral geÔnteresseerd ben in natuurlijke behandelingen en resultaten die bereikt zijn bij hersentumoren heb ik een boekje gekocht bij het Gerson Instituut dat speciaal gaat over genezen hersentumorpatiŽnten.

Hersentumoren worden net als andere kwaadaardige aandoeningen genoemd naar het weefsel waarin ze ontstaan. De meest voorkomende hersentumor is een astrocytoom, ontstaan uit de astrocyten van de hersenen en het ruggemerg. Gliomen komen meer bij kinderen voor en ontstaan vanuit de gliacellen. In het algemeen zaaien hersentumoren zich niet uit naar andere locaties in het lichaam. Helaas wordt in de reguliere geneeskunde slechts alleen chirurgie, bestraling en chemotherapie geaccepteerd als aanvaardbare methodes. Geen van deze therapieŽn heeft het punt bereikt van echt doeltreffend te zijn, want de prognose na al deze (mogelijke) behandelingen is erg pover, resulterend in slechts enkele overlevingen langer dan 2 jaar.

Omdat hersentumoren relatief gezien vrij zeldzaam zijn, zijn er dan ook niet zo heel veel verslagen van genezen hersentumorpatiŽnten, laat staan dat men in staat is met een dergelijke intensieve voedingstherapie een gedegen onderzoek uit te voeren volgens het huidige evidence based systeem. We moeten het hier dan ook weer hebben van opgetekende verslagen van mensen die gedurende langere tijd de Gerson-therapie volledig hebben gevolgd. De behandeling en de reactie erop nemen bij hersentumoren vaak meer tijd in beslag en zijn moeilijker als andere vormen van kwaadaardige tumoren. Maar hoe dan ook, in het boekje

Healing Brain & Kidney Cancer (the Gerson Way) by Charlotte Gerson
dat ik hier voor me heb liggen, worden toch een stuk of wat patiŽnten beschreven met een hersentumor, die met geduld en volharding, een langdurend herstel hebben bereikt. Dat hier in dit boekje hersen- en nierkanker gecombineerd worden heeft alleen als reden dat het in beide gevallen zeldzame aandoeningen zijn en het qua omvang goed in ťťn boekje gecombineerd kon worden.

Verder is er een boek van dr. Gerson met de titel: A cancer therapy; Results of 50 cases, waarin uitgebreider alles wordt beschreven en over diverse soorten kanker. Zoals in de natuurgeneeskunde bekend is, kunnen ook bij de behandeling van een hersentumor op de Gerson manier, genezingsreacties voorkomen. De symptomen kunnen dan zijn: verstoringen in het gezichtsvermogen, stoornissen in evenwicht en waarneming, zelfs soms stoornissen in de spraak, evenals andere hersenfuncties. Omdat opflikkeringen gewoonlijk ook lokale zwelling inhouden (ontstekingsreacties), kan dit voor een groot deel de druk in de schedel laten toenemen. Ook kunnen er epileptische aanvallen voorkomen en ernstige hoofdpijn. Deze reacties kunnen zowel bij de patiŽnt als diens verzorgers, grote paniek veroorzaken. Echter als het hier om een werkelijke genezingsreactie (zie ook: homotoxineleer/reckewegsysteem) gaat, moeten deze symptomen na enkele dagen verdwijnen, op z'n langst na een week en daarna zal de patiŽnt zich beter moeten voelen. Deze tijdspanne zal men dus wel in acht moeten nemen om te beoordelen waarom het hier gaat. Ik kan me goed voorstellen dat dit paniek kan veroorzaken, want het voelt toch zoiets als: erop of eronder.

Ook spreekt men wel van een Herxheimer reactie. In feite gaat het dus om ontgiftingsreacties. Uiteindelijk worden gif- of afvalstoffen via de bloedbaan afgevoerd. Bij de Herxheimer reactie ziet men dus een verergering van al bestaande symptomen, en in geval van een hersentumor is dit natuurlijk best heftig, gezien de toch al ernstige toestand waarin iemand zich bevindt. Andere reacties zouden kunnen zijn: vermoeidheid, griepachtige verschijnselen, rillingen, tempertuurverhoging, nachtelijke zweetaanvallen, pijn in spieren en gewrichten, depressies, geheugenproblemen, uitslag op de huid, hoofdpijn, misselijkheid en een algemeen gevoel van malaise. Het is heel belangrijk om op de hoogte te zijn van het mogelijk voorkomen van dergelijke reacties, want anders houdt men het niet vol en/of men denkt dat zijn ziekte zich verergert, en raakt in paniek.

Om de Herxheimer reactie wat te verlichten kan men enkele maatregelen nemen (doe wat men kan):

Veel water drinken (spa blauw is een goede keus, zie het artikel over water). Gerson gebruikt gedestilleerd water.
buiten wandelen (zon en frisse lucht) en lichaamsbeweging.
sauna of infrarood sauna (transpireren)
een lekker bad met kruiden
Gerson gebruikt hiervoor dus koffieklisma's

Hoe meer gifstoffen vrij komen hoe zieker men zicht voelt. In feite komen er meer gifstoffen los dan dat het lichaam kan verwerken. Doe het verder rustig aan. Het gaat voorbij en dan voelt men zich een stuk beter.

In het boekje dat ik hier voor me heb liggen wordt in het algemeen ook gewaarschuwd voor: slechte gedenatureerde voeding.
Deodorants die soms giftige chemicaliŽn bevatten, maar zo wie zo de poriŽn verstoppen en ook de lymfeklieren belasten, waardoor het lichaam zich nog moeilijk kan ontdoen van toxische stoffen in het lymfesysteem.
Roken (nicotine) is natuurlijk een hele belastende factor.
Luchtvervuiling, slecht water, drugs, slechte voeding, het veroorzaakt allemaal dat de lever, de nieren en de longen steeds moeilijker de hele lading van gifstoffen kan uitscheiden. Het is dan ook vaak zo dat de transpiratie niet lekker zal ruiken.

Een andere oorzaak van kwaadaardigheden in het lichaan is een tekort aan bepaalde essentiŽle voedingsstoffen. De oorzaak in deze tijd is het kunstmatig bemesten van de aarde en daarna wordt het voedsel nog eens op allerlei manier bewerkt of ontdaan van de echt belangrijke voedingsstoffen. Door al deze factoren krijgt men een lichaam met grote tekorten, een giftig lichaam, dat zijn natuurlijke immuniteit zal verliezen, een verstoorde hormoonbalans zal vertonen en de enzymactiviteit zal ook niet meer goed werken. Hierdoor zal men niet meer goed tegen stress, een ongeluk of een verwonding, bestand zijn. Dr. Gerson zegt dat een gezond lichaam heel gemakkelijk een infectie, kou, griep of een verwonding kan overwinnen. Met een intensieve ontgifting, en het lichaam weer overvloedig voeden met vers, levend en organisch voedsel, zal het lichaam zich herstellen.

In het boek A Cancer Therapy: Results of 50 Cases beschrijft dr. Gerson precies de theorie en praktijk van zijn therapie, en 50 grondig gedocumenteerde ziektegeschiedenissen van genezen patiŽnten. Velen van hun, die toen jong waren zijn nu nog in leven en hoog bejaard.

Het eerste wat dr. Gerson doet is de voeding radicaal wijzigen en alle dierlijke eiwitten uit het menu schrappen. Dit is voor veel mensen heel schokkend omdat men overtuigd is dat dierlijke eiwitten bijdragen aan hun gezondheid. Dr. T. Colin Campbell, een professor op de afdeling voedingswetenschappen aan de Cornell University en senior adviseur aan het Ameriaanse instituut voor kanker onderzoek, zegt het volgende:

Er is een duidelijke correlatie tussen het nuttigen van dierlijke eiwitten en borst- prostaat- en dikkedarmkanker. (1983). En recenter (2001) verklaart hij dat aanvullend onderzoek een duidelijke relatie aangeeft tussen het voorkomen van kanker en dierlijke eiwitconsumptie van alle kankersoorten. De vraag die mensen dan zullen stellen is: "Waar haal ik mijn eiwitten vandaan ?" Het antwoord hierop is: "Een dieet dat in staat is de honger te stillen en verzadigd is met natuurlijke voeding, voorziet in voldoende eiwit. Waar haalt de koe zijn eiwit vandaan ? En het antwoord is: natuurlijk uit het gras." (zie ook tarwegras en chlorophyl).

De therapie van dr. Gerson omvat veel meer dan het voorzien in plantaardige eiwitten, het is zelfs zo, dat zijn dieet in staat is orgaansystemen te restaureren en opnieuw op te bouwen, zoals botten en weefsels die beschadigd zijn door kanker.

Het tweede probleem van een gemiddeld voedingspatroon is het gebruik van zout. Vanaf het begin van dr. Gerson zijn experimenten met voeding, was hij zich bewust van de schade die zout aanbrengt aan het metabolisme. Hij vond het moeilijk om het te bewijzen, behalve dan, wat hij het meest belangrijk vond, de resultaten die hij zag aan het ziekbed. Wanneer patiŽnten in zijn kliniek kwamen, in het algemeen opgegeven door hun eigen dokters en in een terminaal stadium, was hij vaak nog in staat het tij te keren.

(Later in 1959 hebben twee wetenschappers onderzoek gedaan naar de schade die zout veroorzaakt. Malcolm Dixon en Edwin C. Webb publiceerden een studie genaamd: Enzymes, Academic Press, Inc. New York, 1964, 2e editie, pagina 422-423).

Het derde probleem in de voeding is vet, dat schade aanbrengt, en in het dieet van dr. Gerson volledig wordt uitgebannen. Er is echter ťťn uitzondering en dat is pure organische lijnzaadolie (zonder toevoegingen). Alle andere vetten bevorderen en stimuleren tumorgroei (zie ook Budwig). Deze olie mag men nooit verhitten of ermee bakken. Men mag het alleen rauw gebruiken, over salades of andere natuurlijke voeding.

In het boek: "The Gerson Therapy" wordt veel verboden voeding met name genoemd, zoals wit meel, suiker, alcohol, sigaretten, ingemaakte, bevroren en gepekelde of in het zuur gezette voedingsmiddelen; cosmetica, deodorants, schoonmaakmiddelen op chemische basis, sprays, pesticiden en nog veel meer giftige en daardoor beschadigende stoffen. Ook water moet helemaal vrij zijn van verontreinigingen en hij gebruikt hiervoor gedestilleerd water, ook voor de koffieklisma's.

Het is dus de bedoeling dat het lichaam volledig wordt ontdaan van toxische belastingen, die jarenlang in de weefsels zijn opgeslagen. Een juist dieet belast het lichaam niet. Dr. Gerson geeft ieder uur vers geperste sappen, bijvoorbeeld van wortelen en appels en andere sappen en combinaties. Dit veroorzaakt dat de cellen en weefsels zich ontdoen van de toxinen. Dit alles in combinatie met de koffie klisma's. De bloedstroom passeert bij benadering iedere drie minuten de lever, die het bloed filtert en ontdoet van afvalstoffen. Echter bij een dergelijk dieet zou men de lever te veel ineens belasten. Om dit te voorkomen gebruikt men de koffieklisma's. Deze hebben bewezen de galwegen te openen, zodat de lever zichzelf ontdoet van toxinen. Niet alleen de oude opgeslagen afvalstoffen worden verwijderd, maar ook het tumorweefsel wordt door het immuunsysteem aangevallen en vernietigd. Het is een doorgaand proces dat maanden gaat duren. De koffieklisma's moeten 5 maal per dag gegeven worden, waarbij men om 6 uur in de ochtend begint. Zo houdt men constant de lever schoon. Deze procedure kan ook pijn veroorzaken, in bijna alle gevallen, en meestal binnen de eerste twee of drie dagen van de behandeling.

Koffieklisma's bereidt men als volgt: Neem een kwart liter gedestilleerd water en voeg daar drie volle theelepels biologisch geteelde "groundcoffee" (men bedoelt hier mee: pure gemalen koffie van koffiebonen, lijkt me) door en kook dit gedurende drie minuten stevig en laat het daarna gedurende 18 minuten sudderen. Laat het afkoelen, filter het en doe de kwart liter in een klismazak. Bescherm het matras en ga comfortabel op bed liggen op de rechter zijde en de knieŽn opgetrokken. De klismazak moet niet hoger dan ongeveer 45 centimeter boven het lichaam hangen of gehouden worden, zodat de koffie langzaam naar binnen stroomt. Zo mogelijk houdt men de koffie voor 12 minuten, maar niet langer, binnen. In geval van kramp of andere noodgevallen laat men het gewoon gaan. In het algemeen lukt het heel goed gedurende 12 minuten.

De voeding is dan volkomen vers, ieder uur een glas vers geperst sap, waarmee men om 7 uur in de ochtend al begint. Meestal begint men met een glas vers geperst sinaasappelsap, 5 glazen gemengd sap van wortelen en appelen, 3 glazen puur wortelsap en 4 glazen sap gemaakt van groene groenten, gemengd met het sap van een appel. (zie ook artikel over tarwegras en chlorophyl). Het is echter geen sapvastendieet en daarnaast neemt men nog drie vegetarische maaltijden, zonder zout en vet. Sappen worden beter verteerd in combinatie met het verse vaste voedsel. Dr. Gerson geeft er nog een potassiumsupplement bij volgens zijn eigen samenstelling, ook worden nog verteringsenzymen gegeven, waaronder ook enzymen van de pancreas, maagzuur en pepsine. Hij noemt dit:"Accidoll". Middelen voor de lever en vitamine B3 en soms nog andere middelen (al naar gelang natuurlijk) worden gegeven. Dit alles schrijft hij gedetailleerd in zijn onlangs nog vernieuwde boek: "The Gerson Therapy - Curing Cancer and Other Chronic Diseases (zie: Gerson instituut).

*****

hersentumoren

*****

Daarna worden er in het boekje een aantal mensen beschreven die met goed succes van hun hersentumor genezen zijn. Ik zal hier verder niet zo heel erg uitgebreid over schrijven, maar ze in het kort aanstippen. Het eerste meisje dat wordt beschreven is 10 jaar in 1987 en nadat ze ernstige hoofdpijn krijgt, wordt er een hersentumor bij haar ontdekt. De chirurg opereert haar, maar kan niet alles wegnemen omdat de tumor tť dicht bij een bloedvat zit. Toen ze 13 jaar was bleek uit een MRI scan dat de tumor weer was aangegroeid. De dokter zei dat hij niks meer voor haar kon doen. De moeder van het meisje kon dit alles niet aanzien en ging op zoek, en stuitte op de Gersontherapie. In 1990 ging ze met haar moeder naar de kliniek van dr. Gerson in Mexico. Na drie weken therapie in de kliniek, ging ze naar huis om alles daar voort te zetten. Dit deed ze nauwgezet gedurende anderhalf jaar. In verband met de zeer intensieve behandeling kon ze gedurende deze periode niet naar school gaan, maar ze leerde zoveel thuis, zodat ze een enorme ontwikkeling doormaakte. Om verder kort te gaan, na anderhalf jaar werden er wederom MRI-scans gemaakt en de tumor was verdwenen. Daarna heeft ze haar verdere leven een soort onderhouds programma gevolgd, biologisch geteeld voedsel en toch nog veel verse sappen. Het meisje had een kwaadaardige astrocytoom.

*****

Vervolgens gaat het over iemand die al wat ouder is, een marine-ingenieur die aan boord van het schip ineen zakte. Toen hij thuis kwam overkwam hem het nog een keer en hij realiseerde zich dat dit niet zo maar een flauwte was. Toevallig waren zij bekend met de therapie van dr. Gerson en consulteerden hem. Dr. Gerson vermoedde een hersentumor. Dit werd later bevestigd door een neurologisch instituut, dat hem nog maar weinig hoop gaf, en vertelde dat hij nog maar kort te leven zou hebben. De neuroloog had vastgesteld dat hij een groot deel van zijn gezichtsvermogen al had verloren. Maar na een week Gersontherapie was zijn gezichtsvermogen voor een groot deel terug gekomen. Na 11 maanden kon hij weer aan het werk op het schip. Echter dr. Gerson had zich niet gerealiseerd dat het bijna niet mogelijk was het dieet aan boord vol te houden. Binnen een maand zakte hij weer ineen en moest weer thuis blijven, waar hij weer op het strenge Gerson-regime verder ging. In het begin was het niet zo best met hem, maar langzamerhand knapte hij weer op. In 1980 heeft men deze man nog opgespoord, inmiddels bejaard en bijzonder fit. In 1996 is hij op 96-jarige leeftijd overleden.

*****

Dan wordt er een korte beschrijving gegeven van een vrouw die op 33-jarige leeftijd een kwaadaardige hersentumor kreeg en de Gersontherapie deed. 21 jaar later bericht ze dat het haar uitermate goed gaat.

*****

Bij de volgende patiŽnt werd in juni 1982 een kwaadaardige astrocytoom gediagnosticeerd en men zei (ook nog bij twee second opinions) dat hij tegen de kerst wel dood zou zijn. Een operatie werd als mogelijkheid nog aangeboden. Aangezien patiŽnt een vriend had die een half jaar daarvoor aan een hersentumor was geopereerd en als een plant verder moest leven en bovendien net voor zijn eigen hersentumordiagnose was overleden, voelde hij niks voor een chirurgische behandeling. Op 1 oktober 1982 ging hij naar de kliniek van dr. Gerson in Mexico, hoewel hij er eigenlijk niet zoveel vertrouwen in had. Hij vertrok daarom ook nog een keer na de eerste intake, maar kwam in december terug en wilde nu geen tijd meer verliezen, want hij was zo zwak, niet in staat te lopen en blind. Hij dacht eigenlijk dat hij zou sterven en wilde dat dan maar doen in de Gersonkliniek, ver van zijn familie Echter na drie weken knapte hij dusdanig op dat hij zelfs weer in staat was een trap op en neer te lopen. Tijdens de kerstdagen kwam zijn broer op bezoek die bijna "geshockeerd" was over de enorme positieve verandering bij zijn broer. Zelfs zijn gezichtsvermogen was terug. Toen hij weer thuis was, moest hij toch nog wel veel rusten in bed, maar zijn broer en zuster zorgden volledig voor hem. Kortom, hij geneest en 20 jaar nadien is hij nog steeds gezond.

*****

In 1986 wordt de volgende beschreven patiŽnt opgenomen in een ziekenhuis wegens grand mal epileptische aanvallen. Een paar maanden daarvoor werd hij behandeld voor pijn in de borst, pijn in de buik en hoofdpijn door stress. Deze keer dachten de dokters dat er een cyste in zijn hersenen was. Bij nader onderzoek bleek dat het een kwaadaardige astrocytoom was, een tumor zo groot als een grote citroen met uitlopers die door zijn hersenen groeiden. Men was in staat om de helft van de tumor weg te halen, maar de uitlopers moesten blijven zitten. Na de operatie gaven de doktoren hem nog 2 maanden tot hooguit een jaar te leven. Vervolgens kreeg hij gedurende 6 weken bestralingstherapie, maar dit bracht geen verbetering. Zijn vader vond het boek van dr. Gerson, A Cancer Therapy: Results of 50 Cases en was er erg van onder de indruk. Als gevolg daarvan kwam patiŽnt in de Gerson kliniek in Mexico terecht. Bij de eerste scan na het begin van de therapie was er nog geen enkele verbetering te zien (in vergelijking met de scan na de operatie), maar na anderhalf jaar bleek de tumormassa aanzienlijk te zijn afgenomen. PatiŽnt had nog een lange weg te gaan, maar uiteindelijk was er nog nauwelijks iets van tumor te zien op de MRI-scan. Zeven jaar nadien was hij nog in goede gezondheid. Uiteindelijk liep het niet zo goed af, want hij ging een nieuw huis bouwen voor zijn familie, kwam in aanraking met veel chemische stoffen, vergat ook zijn Gersons onderhoudsprogramma en in 1996 kwam zijn tumor terug en binnen het jaar stierf hij.

*****

Vervolgens gaat het over een 47-jarige man die voor het eerst in 1953 door dr. Gerson werd gezien. Hij werd daarvoor in een ziekenhuis onderzocht nadat hij ernstige hoofdpijn had, gezichtsverlies, dat steeds ernstiger werd gedurende de laatste 6 weken. Het gezichtsverlies was vier ŗ vijf jaar eerder begonnen. Sinds z'n 21e jaar werd hij behandeld tegen syphilis. Toen hij dr. Gerson raadpleegde was hij bijna blind, leed aan ernstige hoofdpijn en duizeligheid. Zijn tumor bleek aan de hypophyse te liggen, aan de basis van de hersenen, midden in het hoofd. Nadat hij met de Gersontherapie was begonnen, nam zijn hoofdpijn af, maar hij had last van spiertrekkingen aan de rechter kant van zijn gezicht, vaak ernstig en pijnlijk. Eind september 1953 was hij pijnvrij, geen hoofdpijn meer of duizeligheid en zijn evenwichtsgevoel was hersteld, zijn gezichtsvermogen kwam terug. In december 1953 ging hij terug naar zijn werk en hij deed de Gersontherapie tot 1956. Later bezocht zijn vrouw nog eens de Gerson kliniek, waarin ze vertelde dat het een aantal jaren goed met hem ging, totdat hij op een dag weer begint te roken. Daarna is het bergafwaarts met hem gegaan en uiteindelijk stierf hij.
*****

De laatste patiŽnt die in het boekje wordt beschreven is een 16-jarig meisje met grand-mal epileptisch aanvallen. Het gaat hier dus in dit geval niet om een hersentumor. Het meisje ging in 1993 gedurende 11 maanden volledig over op het Gerson-programma. Gedurende die tijd heeft ze nog 3 epileptische aanvallen gehad. In 1998, schrijft ze, is ze met de behandeling gestopt, nadat ze in al die tijd nooit meer aanvallen gehad heeft.
*****

Zoals u wel gezien heeft na lezing van dit stuk, is de Gersonmethode een nogal radicale therapie. Maar als men bedenkt dat een hooggradige kwaadaardige hersentumor al even radicaal is en dat men ondanks reguliere behandelingen, nog maar weinig hoop kan hebben, is het toch opmerkelijk dat er een aantal beschrijvingen zijn van mensen die als terminaal te boek stonden ťn toch genezen zijn, en daarbij zelfs heel oud zijn geworden in goede gezondheid. Omdat zijn patiŽnten veelal terminaal waren zal ook heus niet iedere patiŽnt genezen zijn, maar het geeft in elk geval aan dat er bijzondere dingen mogelijk zijn. Bedenk ook dat de patiŽnten die dr. Gerson uit de hele wereld naar zich toe zag komen, in het algemeen uitbehandeld waren, en door hun eigen dokters opgegeven. Het is op dit moment (2007) weer zovele jaren later. Ook de wetenschap staat niet stil en soms is er kleinschalig onderzoek naar hersentumoren en het immuunsysteem (zie de link: onderzoek) of in Duitsland het onderzoek naar wierookhars, dat hoe dan ook meer of minder een duidelijke werking heeft. Ook de orthomoleculaire geneeskunde staat niet stil. Het is hier niet de plek om te schrijven wat u in uw speciale geval moet doen, maar ik hoop wel zo het een en ander op een rijtje te krijgen, ter oriŽntatie. In het algemeen zal het meestal een en/en therapie worden, waarbij u vooral ondersteunend te werk zal gaan. Wat u ook doet of kiest, sta vooral achter datgene wŠt u doet, wat goed voelt en wat bij u past .... Informeer ook goed naar de reguliere behandelingen en vraag altijd welke prognose (statistisch gezien) een behandeling heeft, zodat u, een voor ķ juiste keuze kunt maken.

De linken hieronder hebben niet allemaal betrekking op de Gersontherapie, maar hebben wel te maken met allerlei mogelijkheden en informatie over kanker, hersentumoren, voeding, overeenkomende en soms wat afwijkende therapieŽn van anderen, ter algemene oriŽntering.

geschiedenis van de Gersontherapie
Gerson Instituut
homotoxineleer
water
wierookhars
chlorophyl
tarwegras
onderzoek
budwig
werkboek met diverse artikelen
levend voedsel; over Kirstine Nolfi
nutritionele oncologie
veel info over natuurgeneeswijzen
ron fonteine nieuws over kanker

HOME