Links wilde marjolein


wilde marjolein


.de wilde marjolein

Ergens in de tuin van Klevarie groeit de wilde marjolein die men in het latijn origanum vulgare noemt. De marjolein is een aromatische plant. Als je een blaadje tussen je vingers wrijft kun je dat heel sterk ruiken. In het volksgebruik wordt marjolein gebruikt bij hoest en griep, want het is een zweetafdrijvend middel. Het bevordert de galafscheiding en de afscheiding van de urine. De marjolein prikkelt de maag en wekt de eetlust op. Omdat er ook bitterstoffen inzitten bevordert het dus de spijsvertering.

De oregano kan men vinden in Zuid Limburg. Het is in Nederland en Belgie een beschermde plant. In het oude Egypte wist men al dat oregano kon genezen, desinfecteren en voedsel conserveren.

Omdat de oregano een aromatische plant is wordt er ook etherische olie uit gewonnen door stoomdestillatie van het bloeiende kruid. Dat is een zeer geconcentreerde olie die men ook voor medicinale doeleinden kan gebruiken. Men noemt dit dan aromatherapie. Deze olie bevat een heel hoog gehalte aan fenolen en dit maakt dat deze olie antiseptische eigenschappen heeft, heel veel bacteriën, schimmels en virussen doodt. Bovendien stimuleert de oregano het immuunsysteem. Er zijn dan ook talrijke toepassingen mogelijk, die te ver voeren voor dit artikeltje.

Bij resistentie en overgevoeligheid voor antibiotica zijn dus wel degelijk alternatieven voorhanden, die echter in het algemeen niet bekend zijn of worden toegepast. Met name de oregano, die van de etherische olien de grootste antibiotische kracht heeft met een gemiddelde van 87.3, uitgaande van het getal 100, gevolgd door de olie uit tijm met een gemiddelde van 71.1 en kaneel 68.7. Voor de staph. alba zit de oregano zelfs op 92 en de staph. aureus op 88, de streptococ op 83 en de pneumococcus op 96 en de alcalescens dispar zelfs op 100. Dit is slechts een klein voorbeeld van de werking van de olie van de oregano. De spaanse zou de beste zijn, waarschijnlijk de beste groeiomstandigheden.

Uiteraard is het van belang dat men in geval van bovenstaande toepassingen weet hoe men dit alles kan toepassen, welke doseringen en welke contra-indicaties er zijn. Niettemin is het een prima idee om eens wat vaker wat oreganoblaadjes in uw eten te verwerken. Toen ik vorig jaar dus in de tuin van Klevarie langs de oregano liep en net erge last had van een ontsteking bij een bepaalde kies aan mijn tandvlees, plukte ik enkele blaadjes en deed dit als een soort pleister tegen de zere plek, ook gedurende de nacht en ververste dit nog enkele malen. De zwelling was de volgende morgen geheel verdwenen.