GALBLAASONTSTEKING en galsteenlijden. Richtlijnen voor een dieet.
Indien men een aanval heeft dit dieet niet gebruiken, dan streng vasten !
VRUCHTENSAPPEN
met honing, verdund met mineraalwater, echter worden meestal ook onverdund verdragen.
Vooral grapefruit-, sinaasappel- en bessensap.
Schijfjes appel. GEDROOGD fruit: rozijnen, vijgen, bananen
RAUWE groenten en sappen uit de mixer. Als sla: wortel, rode biet, kropsla, knolselderij,
molsla (goed gekauwd), wortel en rammenas uitkauwen of als sap, zuurkoolsap, paardebloemsap,
rammenaskuur.
Later vetloze, fijngewreven rauwe groenten, aangemaakt met citroen en karnemelk, goed kauwen !
HONING, rijkelijk opgelost in sappen, thee, enz. GRAAN: (gerst, mais, tarwe, rogge,
haver) - volkoren, grof gemalen, vlokken, korrels, brij, brood, kiemen, volkoren beschuit,
knäckebrood. Goed kauwen om gasvorming te voorkomen. Als brij of pap zonder vet gekookt.
Een klein aantal korrels goed kauwen, alles afhankelijk van de ernst van de ziekte.
AARDAPPELEN: in de schil gekookt, als puree zonder schil en met melk en boter.
Als rauw sap vóór de maaltijd ( de dosering van één middelgrote aardappel hierbij niet
overschrijden, meer geeft bijwerkingen) GROENTEN: gestoomd met weinig natuurboter.
Geen gekookte kool en peulvruchten. Kool wél rauw / zeer gunstig ! Rauw sap, ook rauwe
zuurkool. GROENTEBOUILLON: rijkelijk, echter zoutarm (met marmite e.d.)
KWARK en witte kaas: rijkelijk. yoghurt: 1 - 2 glazen.
ROOM: weinig, vloeibaar, geen slagroom, tot 50 gram.
BOTER: weinig, alleen vers, niet verhit, 10 - 30 gram.
OLIJFOLIE: rijkelijk, eventueel als kuur.
NOTENPUREE: af en toe. Sojaprodukten toegestaan
DRANKEN: kruidenthee's per maaltijd een kopje.
Tussen de maaltijden 2 - 3 kopjes.
Ook vruchtensappen met honing of met mineraalwater.
Verdunde vruchtenconcentraten, galopwekkende sapkuren (voorjaarskuren), sleedoornsap,
jeneverbessap, rode en zwarte bessensap, zuurkoolsap (of fijngesneden zuurkool).
Mineraalwater: Karlsbader, Vichy, Eptinger.
Yoghurt en karnemelk naar wens. Melk heel weinig, hoogstens een kopje, is nl. zwaar te verteren.
Kruidenthee's als pepermunt, alsem, anti gasvormende thee zoals b.v. venkel, anijs, dille,
koreander. Niet meer dan 3 - 4 kopjes per dag.
Mineraalwater om vruchten- en groentensappen te verdunnen, sloksgewijze tot 2 glazen per dag.
Karnemelk en taptemelkyoghurt langzaam opvoeren.
EIEREN: 2 - 3 maal per week een eidooier.
IN HET ALGEMEEN VERMINDEREN:
Boter op 20 - 30 gram.
Room op 10 - 50 gram (indien vet toegestaan !)
Noten en notenprodukten
Brood hoogstens 2 sneetjes per dag (volkoren).
Gekookte melkspijzen, liever karnemelk en yoghurt
Wit meel, witte suiker, maar ook suiker in het algemeen.
Geen hardgekookte eieren en eieren zo wie zo met mate.
GEHEEL VERMIJDEN:
Alcohol, koffie, ook de caffeïnevrije koffie (schadelijke stoffen),
thee en cacao, verhitte vetten, gebakken spijzen, bladerdeeg, slagroom,
vette en scherpe kaas, mayonaise, vette sauzen, harde eieren,
vlees en vis, onrijp fruit, ijs en ijsgekoelde dranken.
|